Keurslijven versus creativiteit

In dit weblog komen drie onderwerpen aan bod die mij werkelijk aan het hart gaan:

1. Het huidige onderwijssysteem perst onbedoeld kinderen in een keurslijf. Dit smoort hun creatieve denken, het eigen initiatief en uiteindelijk ook hun nieuwsgierigheid. Dit beknellende proces heeft bovendien de neiging zich voort te zetten in de volwassenheid! Deze boodschap kun je lezen in mijn boekje “Hoe je zorgleerlingen vleugels geeft”.

2. Belangrijke uitspraken, gedaan door Martine Delfos over autisme (zie beneden). Een diagnose krijgen waarbij iemands eigen-aardigheden gezien worden als een ‘defect’ verandert in de praktijk van het leven vaak als een keurslijf! Het beknelt immers iemands zelfbeeld én beperkt het creatieve denkproces bij begeleiders. (Delfos is bekend als biopsychologe, onderzoekster, therapeute, docente en schrijfster van talloze boeken.)

3. Een informatieavond in Ede op 21 maart 2016 over Hoog Sensitieve Personen (HSP).
———————————————————————————————————————————–

Kort samengevat zegt Martine Delfos over autisme het volgende, (cursief is van mijn hand):

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat autisme niet om een defect gaat, maar om een vertraging van de rijping van de hersenen. En dat heeft grote gevolgen voor de begeleiding en de opvoeding. Want als je autisme als een defect ziet, zul je niet zo snel proberen om er iets aan te doen; het kind ‘is nu eenmaal zo’. Maar als je uitgaat van een ontwikkeling die vertraagd is, zul je eerder geneigd zijn om het kind te stimuleren.”

“Autisme is een vertraging van de rijping van de hersenen én een versnelling tegelijk: op sociaal-emotioneel gebied verloopt dit vertraagd. De mate waarin een kind daarentegen in staat is om kennis en informatie op te nemen en te verwerken (de cognitie) gaat juist versneld. Iemand met autisme is in sommige opzichten dus veel jonger dan zijn kalenderleeftijd, in andere opzichten veel ouder. Hij heeft als het ware een ‘regenboog’ van leeftijden in zich.”

“Mensen met autisme zijn slim. Kinderen met autisme weten dat ze anders zijn, ze zijn heel gevoelig voor hun omgeving. Maar ze kunnen dat (nog) niet goed duidelijk maken; daarom zijn ze vaak zo boos en eigenwijs.”

“Mensen met autisme schamen zich omdat ze alleen aandacht krijgen voor dingen die niet goed gaan. Maar hoe onbegrijpelijk hun gedrag ook is, het heeft een reden. De kunst is de normaliteit in het kind te ontdekken of beter gezegd op de voorgrond te zetten en hem of haar daarop te behandelen,” aldus Martine in haar boek “Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief”. Voor meer info hierover, klik hier. Zoek dan bij ‘columns’ en vervolgens bij ‘februari 2016’.

Hoog Sensitieve Personen (HSP)
Vanwege grote belangstelling wordt de informatieavond van 7 maart a.s. in Ede over Hoog Sensitieve Personen herhaald op 21 maart a.s. Het vindt plaats van half 8 tot half 10 in de oude Enkafabriek, Dr. Hartogsweg 58, 6717 LT te Ede. (Alles over herkenning erkenning en hoe ermee om te gaan.) Deze gratis informatieavond wordt geleid door collega Liesbeth Lintner, samen met een yogadocente. Vanwege het beperkt aantal plaatsen, jezelf wel snel aanmelden!

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *