Workshops

Ben je benieuwd naar de reacties van deelnemers aan de workshops? Klik dan op het tabblad ‘Reacties’ hierboven.

NIEUWS
In het tabblad hiernaast, dus helemaal rechts, vind je de nieuwste informatie over workshops.

INHOUD VAN DE WORKSHOPS
Naast onderlinge ontmoeting en uitwisseling van ervaringen, is er een grote plaats ingeruimd voor kennisoverdracht (punt 1 t/m 4 hieronder) en een eerste kennismaking met praktische vaardigheden (punt 5).

1. Wie zijn ‘beelddenkers’? Mensen die van nature anders met informatie omgaan dan anderen: voor het merendeel via innerlijke beelden in plaats van taal. Deze groep bestaat enerzijds uit mensen die een diagnose hebben als dyslexie, ad(h)d, ass, dyspraxie of dyscalculie. Anderzijds uit een veel grotere groep die geen enkele diagnose heeft omdat ze zich op school nu eenmaal wisten te redden. (Om het ingewikkeld te maken, zijn er beelddenkers die hiernaast ook talig zijn!)

2. Wat maakt beelddenkers anders? Zij onderscheiden zich veelal positief van anderen door hun bevlogenheid en fantasie, hun inlevingsvermogen en snelle, associatieve denken. Door hun nieuwsgierigheid en creativiteit, speelsheid en impulsiviteit en praktische instelling. Verder door hun gevoeligheid voor schoonheid en sfeer, hun inventiviteit en liefde voor bijzondere verhalen. Hun natuurlijke leerstijl is anders dan die binnen het Nederlands onderwijs wordt aangeboden. Het gevolg van deze botsing is dat veel beelddenkers in hun schoolcarrière faalangst ontwikkelen en een laag zelfbeeld, soms gecompenseerd door een (voor henzelf) hinderlijk perfectionisme.

3. Waar komen beelddenkers voor? Met uitzondering van onze westerse wereld zijn alle mensen beelddenkers! Het onderwijs elders is dan ook gefundeerd op beelddenken (verhalend, aanschouwelijk, repeterend). In onze westerse wereld echter vormen beelddenkers een minderheid (waarschijnlijk 1 op de 5) omdat hier in alle vormen van onderwijs het ‘lineaire’ oftewel ‘taaldenken’ dominant is geworden, een manier van denken die de meeste kinderen zich op school al vroeg eigen weten te maken.

4. Waarom doen en denken beelddenkers anders? Omdat zij een sterke, aangeboren voorkeur hebben voor activiteiten van de rechter hersenhelft, een aanleg die je terugziet in hele families. Deze voorkeur blijft dominant ondanks de druk vanuit school om zich het taaldenken eigen te maken. Beelddenken heeft ook duidelijk voordelen: het gaat niet alleen sneller, de beelddenker zelf ervaart deze wijze van denken ook als bron van plezier en schoonheid, van inzicht en inspiratie. Niet voor niets zijn veel beelddenkers kunstenaar of ontwerper, uitvinder of troubleshooter, schrijver of dichter.

5. Hoe kun je je als beelddenker sterker maken in een wereld die anders denkt dan jij?
1. Door je de techniek van Mindmapping eigen te maken die op beeldende wijze structuur en overzicht aanbrengt in je tijd, gevoelens en ideeën. (In de workshops maak je kennis hiermee.)
2. Door een nieuwe relatie aan te gaan met je gevoelens met behulp van uiteenlopende Stressmanagements- en Focustechnieken. (In de workshops ga je hiermee kennis maken.)
3. Door bewustwording van je oude, negatieve zelfverhaal dat je geleidelijk leert om te vormen tot een geheel nieuw denkkader. Daarmee én met de nieuw verworven vaardigheden kom je dichter bij jezelf en beter in je vel te zitten en durf je uiteindelijk van harte anders te zijn. (In de workshops wordt een duidelijk begin gemaakt met dit nieuwe denkkader.)

—————————————————————————————————————————————–
voorkant boekje
Pien geeft hiernaast ook workshops over haar boekje “HOE JE ZORGLEERLINGEN VLEUGELS GEEFT”, speciaal geschreven boor beelddenkers op school. Dit doet zij op aanvraag en op locatie.
Deze workshops zouden misschien beter ‘praatshops’ genoemd kunnen worden omdat zij op interactieve wijze aan de gang gaat met de toehoorders. Daarbij passeren diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan ‘beelddenken’.
Na afloop is het mogelijk een boekje te kopen tegen gereduceerd tarief.
Kosten: geen
—————————————————————————————————————————————-

DSC02576 Korte workshops met als thema: “DICHTERBIJ JEZELF KOMEN”

“Als kind kom je thuis bij je ouders. Als volwassene moet je leren thuis te komen bij jezelf.” ~Wende Snijders

In deze interactieve workshop staat jouw persoonlijke groei centraal en zul je kennismaken met enkele facetten van de zelfkennismethode (ZKM) en het focussen

PROGRAMMA (10 tot 13 uur)

Ontvangst vanaf kwart voor 10
Aanvang programma 10 uur:

• a) Inventariseren van wel en van niet jezelf zijn
• b) Inventariseren van copingvaardigheden
• c) Hulpgedachtes:

-meerstemmigheid
-heftigheid van emoties wijzen naar oud zeer en niet naar de situatie van nu
-jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens

• d) Spel: ontdek de behoeftes van de ander in een conflictsituatie
• e) Ruimte maken in jezelf
• f) Persoonlijke verrassing

Deze workshops worden op aanvraag opgezet, op eigen lokatie.
Groepsgrootte: tussen de 6 à 8 personen, met een maximum van 10.
Kosten: € 20 per persoon

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *