Associatief denker

Associatie gezicht op stam

Eilandjes in mijn hoofd
De vader van een dyslectisch klantje vertelde mij eens hoe hij denkt: “Ik maak allemaal eilandjes in mijn hoofd die ik dan met elkaar probeer te verbinden”. De familieleden van dyslectici hebben deze diagnose vaak niet. En toch associëren ook zij er lustig op los. Zijn ze de draad kwijt van het gesprek: hindert niet, dan was het niet belangrijk genoeg. Daarom denk ik dat er veel meer beelddenkers zijn dan tot nog toe bekend is. Kijk daarom eens in je familie of er dyslectici of adhd’ers bij zijn of mensen met autisme. Als de hoofdstukjes van dit blog je aanspreken, is de kans groot dat ook jij een beelddenker bent.

Chaotisch
Een niet-beelddenker beklaagt zich dikwijls over ons gehuppel van de hak op de tak. Hij kan ons maar moeilijk volgen en noemt ons daarom al snel “chaotisch”.
Denken in strikt lineaire volgorde, is iets wat beelddenkers van nature niet goed kunnen. Zo van “dit eerst, dan dat”, het zogenaamde seriële denken. Als je een denklijn zou willen omschrijven als de volgorde binnen het alfabet, dan schieten beelddenkers vanuit A meteen en van harte door naar Z. Dan komen ze misschien nog wel even terug bij K, met een kleine kans voor F, maar ze hebben daarna wel het hele spectrum overzien. En dat is ook werkelijk zo! Meestal.

Hersenhelften
Onderzoek bij dyslectici heeft aangetoond dat zij met hun rechter hersenhelft gemiddeld actiever zijn dan niet-dyslectici. En dat is nu juist het hersendeel waar de creativiteit wordt aangestuurd en de fantasie, het oproepen van herinneringen met behulp van beelden. Daar zit ook de kunstzinnigheid, het ritme- en kleurgevoel, het ruimtelijk inzicht en het overzien van het geheel, het zogenaamde holistische, “Gestalt”-kijken. (Opgelet: dit geldt dus meestal ook voor niet-dyslectische familieleden!)

Naar boven of naar beneden wegkijken
Dat ze hard werken bovenin hun bol, kun je zien aan de buitenkant. Ze kijken weg tijdens een gesprek, de ruimte in, friemelen met hun vingers, wiebelen met hun voet of benen of nog meer. Op het eerste gezicht lijkt het dat ze niet bij de les zijn of niet geïnteresseerd. Zeker als daar ook nog eens een dromerige blik bij komt. Toch is dat een verkeerde conclusie. Zij zijn juist heel actief om de informatie om te zetten in beeldassociaties.

Kijken ze naar beneden, dan werken ze juist hard om te zoeken naar woorden. Dit is om een antwoord te geven op een vraag. Of om hun gedachtes te verwoorden. En die woorden worden nu juist aangestuurd door die andere, linker hersenhelft. Vanuit dit deel komt het systematische denken, het netjes lopen dus van A naar Z. Ook het begrijpen van dubbele woordbetekenissen en de semantiek, oftewel de betekeniskant van taal.

Vind je het nu nog vreemd dat jonge beelddenkertjes, ook degenen die niet dyslectisch zijn, moeite hebben met het aanleren van de volgorde van letters en cijfers, het schrijven, lezen en de spellingregels?

Volgende hoofdstukken: 4.Dromer, 5.Contextdenker, 6.Snel, 7.Soms talig, soms niet, 8.Creatief, 9.Altijd bezig, 10.Gevoelig, 11.Nieuwsgierig, 12.Speels, 13.Impulsief, 14.Tijdloos, 15.Sfeergevoelig, 16.Verbonden met de natuur, 17.Praktisch, 18.Doorzetter, 19.Avontuurlijk , 20.Uitgesproken, 21.Inventief, 22.Grappig, 23.Energiek, 24.Intuïtief, 25.Spiritueel, 26.Inspirerend, 27.Betrokken, 28.Gevoelig voor schoonheid, 29.Veelal bescheiden, 30.Verhalenverzamelaar

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Associatief denker

 1. Carolina says:

  Hoe herkenbaar!!! En mensen maar zeggen dat ik sloom en/of dom ben. Ben nu 56 en kom er nu pas achter, wat een openbaring !!!

  • Pien says:

   Wat een heerlijk verhaal, Carolina! Jij hoort tot een grote, bijzondere groep beelddenkers. Ik denk minstens 20% van onze samenleving doet zoals jij en ik! Maar,…omdat we een minderheid vormen, snappen mensen ons niet. Maar wees welkom in deze groep van creatievelingen en originele denkers, nu je weet welke naam bij deze eigenschappen hoort!

 2. Josia says:

  Heel interessant. Ik kan alles herkennen. Nu ben ik 47 en sinds gisteren hoor ik dat ik associatief denk en lees ik verder over beelddenken. Het is vaak heel vervelend dat vaak gezegd wordt dat ik van de hak op de tak spring en dat mensen me niet kunnen volgen. In mijn gedachte maak ik het juist heel erg duidelijk. Maar gisteren sprak ik een vrouw die zij dat het niet van de hak op de tak was maar associatief. Ik denk dat ik me stil houd of juist heel duidelijk aanwezig ben met een verhaal. Dingen die gezegd worden over creativiteit, het klopt ook. Alleen denk ik dat ik op wil passen om niet in een hokje geplaatst te worden alsof je een beperking hebt. Ik zie er eigenlijk vooral voordelen van. Behalve dan in communicatie met de vele mensen die het niet begrijpen. Mijn moeder praat zo ook. En laatst ontdekte ik dat ik met de buurvrouw ook gewoon samen van de hak op de tak kan springen. Dat is dan schitterend, je kunt elkaar dan toch wel volgen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *