De laatste maand van het schooljaar

Hoog sensitieve Kinderen (HSK)

Het meisje van Borgloon BE

Vragen van een moeder
Een moeder vertelde over haar dochter van 9 het volgende:

‘Elke is muzikaal, super creatief, heel associatief en bedenkt allerlei rollenspellen. Op school gaat het eigenlijk wel goed, behalve dat haar tempo langzaam is en dat ze slordig schrijft. Ze is daar lief en rustig. Zij heeft een Sociale Vaardigheidstraining gedaan om in de klas wat duidelijker te leren spreken en meer voor zichzelf op te komen. Thuis is ze daarentegen uitbundig en heel druk en zet dan een keel op. Vaak komen er dan veel frustraties uit en dat vergt veel energie van mij.

Zorgen
Elke heeft een heel groot gevoel voor rechtvaardigheid. Als ik iets afspreek moet ik mij er ook aan houden, zo niet dan gaat ze flink tekeer. Ze kan ook heel negatief denken over zichzelf.
‘s Avonds in bed kan ze niet makkelijk in slaap vallen omdat er nog zoveel door haar hoofd heen flitst. Als baby was ze al onrustig en ik heb me daar vaak machteloos bij gevoeld. Omdat ik vermoedde dat ze last had van overprikkeling hebben we een draagdoek gekocht en dat loste veel op. Ze heeft altijd een pittig karakter gehad dat sturing nodig heeft. Alles moet op een bepaalde manier en in een bepaalde volgorde, anders kan ze helemaal door het lint gaan.
Ik maak me nu wat zorgen om Elke. Kan het nu erger zijn omdat het gewoon de laatste maand van het schooljaar is en zij daarom nu is opgebrand? Ik bemerk bij mijzelf nu ook wat angst dat zij mogelijk mijn aanleg heeft voor chronische angst. Elke is vaak angstig en is een echte kat-uit-de-boom-kijkster.

Antwoord
De verschijnselen die jij beschrijft zoals het moeilijk kunnen inslapen en tot rust komen is heel herkenbaar bij beelddenkers! Zij denken immers voornamelijk (nog) in plaatjes die een intense gevoelslading in zich dragen. Dat is bij andere kinderen anders omdat die meestal meer in woorden denken. Het verschil in impact daarvan vergelijk ik wel eens met het bekijken van een film tegenover het beluisteren van een radio. Bovengenoemde verschijnselen worden inderdaad tegen het eind van het schoolseizoen bij veel kinderen erger. ‘Geef haar daarom een extra “pyjamadag” thuis’, zou Nel Ojemann gezegd hebben.

Het lijkt mij nog te vroeg om Elke te ‘bestempelen’ met dit of met dat. Zolang het thuis en op school goed gaat, hoeft dit meisje jou geen zorgen te baren. Mocht Elke inderdaad erfelijk belast zijn met jouw angsten, dan hoef je dat ook niet uitsluitend negatief te zien. De positieve zijde van de ‘medaille’ van een angstige aard is vaak een bijzondere vorm van zorgzaamheid en het vermogen om mee te voelen naast sensitiviteit voor mooie dingen en muziek zoals dit bij jou immers het geval is!

De wet op het Passend Onderwijs
In verband met de wet op het Passend Onderwijs die het komende schooljaar ingaat, heb ik een boekje geschreven: ‘Hoe je zorgleerlingen vleugels geeft’, dat in de herfst uitkomt. Hierin worden kinderen als Elke beschreven en hoe je als docent op hen kunt aansluiten in de schoolpraktijk van alledag.

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to De laatste maand van het schooljaar

 1. Hallo lieve Pien,
  Het ‘opgebrand’ zijn tegen het einde van het schooljaar is hier heel herkenbaar. Eigenlijk is dat met elke vakantie. Dat begint al met de herfstvakantie. Normaal had onze zoon elke week nog RT. Maar die stopten we in elke vakantie. Eigenlijk is het goed om ‘de regelmaat’ erin te houden met lezen etc, maar in de vakanties zetten we alles stop. Om alles even in zijn hoofd rust te geven. En alles los te laten. De batterij moet opgeladen worden 🙂
  Kun je wat tips geven om het inslapen ‘s avonds wat te vergemakkelijken. De overgang van dag naar nacht. Onze zoon is over een paar dagen 13. 🙂 Ikzelf kom, als ik in bed lig, in ieder geval lichamelijk tot rust, al duurt het even voordat ik in slaap val. Onze zoon mag van mij best zachtjes naar muziek luisteren of naar een luister-cd. (Want lezen vindt hij niet leuk en ervaart hij niet als ontspanning.) Daarnaast gaat hij, net voor het naar bed gaan, niet meer computeren etc. vanwege de drukte in zijn hoofd en het blauwe licht.
  Het zou fijn zijn als hij wat uitgeruster uit bed komt ‘s morgens. Weet jij iets hier voor?
  Hartelijke groetjes, Erica

  Ps. Mijn website is nu heel ver klaar (www.ikleerwatikzie.nl)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *