Grappig

Met nieuwe ogen leren kijken

In het profiel passen
Marijke (36) heeft de gewoonte, zodra ergens het glaasje wordt geheven, om vriendelijk de mensen toe te knikken met: “Chanté!” De meeste mensen trappen erin en denken haar te moeten corrigeren. Al even charmant antwoordt ze dan steevast met: “O, ja?” Een echte gekke meid.

Jeroen (37) zoekt een baan en vraagt iemand op zijn begeerde werkplek een actiefoto van hem te maken. Deze foto lacht de personeelschef nu toe bovenop zijn sollicitatiebrief. Een echte geinponem. Zijn brief was nog maar nauwelijks weg of hij ontving al een afwijzing: “U past niet in ons profiel”. Schaterend vertelt hij dit met de conclusie er ook helemaal niet meer te willen werken. Er mag immers niet gelachen worden.

Als een vierkant binnen een cirkel
Een beelddenker verhoudt zich tot de school of werkplek als een vierkant tot een cirkel. Om te kunnen slagen eist de cirkel gelijkvormigheid . Het vierkant is daarom veelal het kind van de rekening. Alleen met grote inspanningen slaagt hij hierin. En met veel butsen en builen.
Volgens mij is dit de reden dat het vaak jaren kost voordat een beelddenker zich ergens werkelijk thuis voelt. Dit proces gaat niet vanzelf. Ingeslikt verdriet en opgekropte woede hebben sporen getrokken, van spanning en frustratie. Met humor kan de pijn ervan enigszins worden verzacht.

Creatief woordgebruik
Kenmerkend voor beelddenkers is hun originele kijk op dingen, hun kijken met “andere ogen”. En als dit ook nog eens onderkoeld wordt gebracht, is het echt lachen met hen!

Het zoeken naar het juiste woord behoort tot de dagelijkse worsteling en ook dit kan soms hilarisch zijn. Denk aan versprekingen en verbasteringen of het onjuist inzetten van spreekwoorden. Zo willen mij deze dagen de juiste woorden maar niet over de lippen komen als ik wandel met het hondje, nu de tijd weer is aangebroken van leefse toopjes, ik bedoel teefse loopjes. Pas na uiterste inspanning schieten me de juiste woorden te binnen.
En wat te denken van mijn waarschuwing, laatst aan het adres van mijn echtgenoot, dat hij uit moest kijken om de mol niet te boren? Het zal wel aan het voorjaar liggen, zullen we maar zeggen.

In gesprek met zichzelf
Een beelddenker is ook dikwijls met zichzelf in gesprek, wel te verstaan hardop. Echt grappig wordt het als hij dingen zegt als: “Ja, dat vind ik ook!” Dan is hij dus druk met zichzelf een boom aan het opzetten. Grappig toch? Het is maar hoe je het bekijkt.

Met nieuwe ogen kijken
Als ik de statistiek van dit blog bekijk, blijkt dat 70,6 % van de bezoekers slechts drie seconden uittrekt om met nieuwe ogen te leren kijken naar beelddenkers. Daar denk ik maar niet te lang over na en ga maar vrolijk verder! Grappig?

Nu, na al deze bespiegelingen over de grappige kanten van beelddenkers, wordt het de hoogste tijd om weer eens eenvoudig en ambachtelijk aan het werk te gaan. Ik ga boekjes kakken.

Volgende hoofdstukken: 23.Energiek, 24.Intuïtief, 25.Spiritueel, 26.Inspirerend, 27.Betrokken, 28.Gevoelig voor schoonheid, 29.Veelal bescheiden, 30.Verhalenverzamelaar

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Grappig

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *