Moeders van bijzondere kinderen (2)

Aanleiding om dit drieluik te schrijven over moeders van bijzondere kinderen is een speciale dag die wordt gehouden voor dit soort moeders op 28 mei a.s., georganiseerd door ‘Mama Vita’. Ben je benieuwd, klik dan hier.

Een huis vol beelddenkers
Gerdiens huis stond vol bloemen toen ik gisteren weer eens op bezoek was, na lange tijd. “Ik ben verslaafd aan bloemen!” Als 16-jarige was dit dan ook haar eerste liefde, daarom is ze in het bloembindersvak gegaan. “Met mijn dyslexie dacht mijn vader dat ik daarmee mijn kost wel zou kunnen verdienen.”

Maar al gauw ontdekte ze een tweede passie: kinderen. “Gerdien vertelt vrolijk dat ze van alles in huis heeft: Adhd, Asperger, Hoogbegaafdheid, Dyslexie, Dyscalculie, Dyspraxie, het vermoeidheidssyndroom en een spraakprobleem. Niet gering dus.” Dit schreef ik in een eerder blog . Naast de zorg voor haar eigen gezin, runt zij al jaren thuis een oppasbedrijfje waar wekelijks dertig kinderen over de vloer komen. Sommigen blijven er ook ‘s nachts. In de weekends logeren er altijd kinderen die thuis veel extra aandacht nodig hebben, dit om de ouders te ontlasten.

De appel valt niet ver van de boom
Gerdien loopt nu tegen de zestig maar geniet nog alle dagen van de kinderen om haar heen. “Ik ben nu eenmaal een druktemaker en een moederkloek”. Vakanties boeien haar niet, dan verveelt ze zich maar.
Zij en haar man hebben kort geleden een van hun weekendgastjes geadopteerd toen diens pleegmoeder plotseling overleed. Deze Stef van 14 heeft een IQ als dat van een baby van anderhalf. Dochter Lise (26) is zijn voogd geworden, voor als haar ouders ooit uit de tijd zijn. Zoon Yde (32) overweegt nu samen met zijn vrouw om zelf ook een pleegkind aan te nemen. Hij had namelijk gemerkt dat dit echt bij hem past nadat hij en zijn vrouw een tijdlang Stef in de weekenden in huis hadden genomen om Gerdien te ontlasten. Haar oudste zoon Tjibbe (36) heeft net als zijn ouders intussen zelf ook vijf kinderen. De appels vallen niet ver van de boom!

Diagnoses kunnen nuttig zijn
Ik ontmoette Gerdien voor het eerst toen Yde en zijn tweelingbroer nog maar 16 jaren jong waren en als eersten van het gezin een echte diagnose kregen. Zij kreeg toen het advies om de tweeling op een school voor speciaal voortgezet onderwijs te plaatsen als interne leerling. Dankzij deze school en latere ondersteuning wist Yde het Hbo-diploma Paardensector te halen en zijn broer dat van Maritiem Officier.
Gerdiens tweede zoon Bernard (35) is net als de tweeling een rustige, stille jongen. Volgens haar ook autistisch. Maar omdat hij nooit voor problemen heeft gezorgd, hebben ze hem nooit laten testen.

Beelddenkers: geen doorsnee leerlingen
Hun enige meisje, Lise is als jonge tiener getest als dyslecticus en daarnaast als iemand met te weinig bagage om het vmbo af te kunnen maken. Deze zomer echter studeert zij af als bioloog bij de Wageningen University. Zo hebben de kinderen van Gerdien weer eens duidelijk gemaakt dat vroege diagnoses en schooltesten bij beelddenkers vaak anders uitpakken dan aanvankelijk wordt ingeschat!

Welke goede raad wil Gerdien meegeven aan andere moeders?
1. Denk vanuit het kind, kijk goed wat het nodig heeft. En voorzie daar dan in met grote liefde.
2. Laat je kinderen zo vroeg mogelijk los! (Doe dus niet zoals ik bij de tweeling toen zij al 16 jaar oud waren.)

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *