Hoe je je lage zelfbeeld kunt opwaarderen (3)

Niemand buitengesloten
Vergeleken bij vroeger, heeft onze samenleving iets dwingends gekregen. Als zijnde ‘achterhaald’ worden oeroude waarden opzij geschoven en nieuwe opgelegd. Ongemerkt zijn deze gemeengoed geworden in familie of buurt, op sociale media of t.v. ‘Dat heb je toch kunnen zien gisteravond?’ Je hoort er niet bij als je niet op de hoogte bent van wat op TV wordt gezegd of een andere mening bent toegedaan. Meer en meer lijkt het alsof de veelkleurigheid binnen de mensenfamilie aan het vervlakken is.
Zo liet ik iemand eens een vrolijke foto zien van een dyslectisch klantje dat ooit een training dyslexie bij me gevolgd had. ‘Ach’, zei ze, ‘je kunt op de foto al zien dat er wat mis is met dat meisje’. Ik was met stomheid geslagen en op dat moment niet in staat daar een adequaat antwoord op te geven, buiten wat algemeenheden als ‘ik zie echt niet wat jij ziet’.
Dit meisje was toen 8 jaren jong en genoot van het bevrijdende verhaal dat zij een beelddenkster was, iemand die juist vanwege haar anders-zijn de wereld veel te bieden heeft. Inmiddels is zij een succesvolle tweedejaars Pabo-studente!

Beelddenkers zijn geen doorsnee mensen. Voordat je dit als iets bijzonders leert zien, gaat er vaak een redelijk gefrustreerd leven voorbij. En dat is heel verdrietig! Zeker als je weet dat er binnen deze groep bijzondere denkers zitten, schrijvers en dichters, artiesten en kunstzinnigen, uitvinders en avonturiers. Hun succes zal zeker hebben geholpen hun zelfbeeld op te krikken. Het merendeel echter van hun soortgenoten blijft steken in een grijs overlevingsgebied en het meest opvallende daarin is hun lage zelfbeeld.

Wat een bevrijding heeft het mij gebracht, te ontdekken dat ik een beelddenker ben! En dat gun ik iedereen die niet hoort tot de ‘middenmoot’, die niet past in het ‘statistisch gemiddelde’, dus ook niet in het gebruikelijke ‘format’ dat op school of in de maatschappij leidend geworden is. Ik denk dat het goed is om te blijven verlangen naar een samenleving die de verscheidenheid aan kleuren binnen onze mensenfamilie weet samen te voegen tot een harmonieus klinkend, meerstemmig lied, al is dat voorlopig alleen nog maar op school. HetKind.org werkt daar hard voor, nu weer met haar Magazine: ‘Passend onderwijs; niemand buitengesloten’!

Hoe een beelddenker vleugels kreeg
Onlangs was Stella (36) voor mij het levende bewijs dat je veel kunt doen om je geringe zelfbeeld op te waarderen. Haar leidinggevende adviseerde haar om een training ‘beelddenken’ te volgen. Nu, een jaar later, vertelde ze, heeft vooral die ontdekking van hem bij haar (en het vervolgens herkennen daarvan bij zichzelf) haar vleugels gegeven om qua zelfbeeld zoveel winst te behalen. In zo’n korte tijd!

Kort geleden maakte ze een MindMap van zichzelf met de volgende vertakkingen: 1) Krachtig, 2) Overtuigd, 3) Waardevol, 4) Heb trucs aan boord, 5) Inzicht. En dit vertelde ze erbij: ‘Ik ben tot veel meer in staat dan ik gedacht heb en wil verder! Ik voel me zekerder, heb een ‘groots gevoel’ en veel meer rust. Ik begrijp nu hoe mijn hoofd werkt en kan dit nu met anderen delen. Ik heb er controle over gekregen.
Ik schiet nu niet meer altijd in de actiestand als zich een issue voordoet op mijn werk, neem eerst wat afstand en beslis dan of het wel of niet acuut is. Ten opzichte van collega’s heb ik meer overtuigingskracht gekregen. Ze luisteren naar me en volgen mijn ideeën en advies op en stellen meer vragen dan vroeger.
Qua zelfbeeld sta ik nu op een 9½’
. Tien maanden daarvoor gaf zij nog aan dat haar teller op 6½ stond.

In de volgende blogs zal ditzelfde ter sprake komen, maar dan bij kinderen en jongeren.

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *