Tot bloei brengen (3)

Stoom uit m’n oren …
In mei was het weer zover … het wachtwoord van mijn computer werkte niet. Op een website moest ik eerst eindeloze teksten doorworstelen om te ontdekken dat dit probleem er niet bij stond. Vervolgens raadpleegde ik de leverancier van mijn PC die concludeerde dat mijn computer opnieuw moest worden geïnstalleerd … en wel voor
€ 100! Toen sloegen bij mij de stoppen door en vergat ik prompt een afspraak. Ernstig uit mijn doen verkrampte mijn hoofd en spieren en kon ik niet meer rustig denken.

Om stoom af te blazen ben ik het bos ingegaan met man en hond. Op die dag was het in mei in geen honderd jaar zo koud geweest. Hierdoor mocht ik een historische daad verrichten: mijn stoom stuwde de luchttemperatuur omhoog van 4° naar 6°, en dat in een half uur tijds!

In de stress raken
Helaas raken beelddenkers dikwijls op dergelijke wijze in de stress. De reden hiervoor is dat de maatschappij (onderwijs, websites) hen dwingen om dingen (letterlijk!) op een rijtje te zetten:

1. Via veel teksten
2. Stap voor stap
3. In de juiste volgorde
4. Onthouden wat er staat

En als het dan toch niet lukt? Het maakte mij in elk geval wanhopig niet in staat te zijn een onnozel wachtwoord juist in te vullen. En ellendig over het feit dat er niemand was die me helpen kon.

Een beelddenker denkt van nature totaal anders: niet via tussenstapjes naar de oplossing zoals de meesten doen. Maar juist via het totale plaatje naar de details. ‘s Nachts bedacht ik dan ook dat ik misschien wel een typefout had gemaakt in dat ellendige wachtwoord. Als ik het nou gewoon toch nog eens zou proberen … En ja hoor, dit bleek de oplossing!

De juiste verbanden leggen
Joke de Bruijn, een zeer gewaardeerd blogster en ADD-vriendin adviseert beelddenkers bij de vraag hoe op de beste manier de juiste verbanden gelegd kunnen worden:

“Ik denk dat we te vluchtig denken en daarom met onze gedachte soms een verkeerde weg inslaan. Ons slechte geheugen speelt daarbij ook een rol. Met flarden van herinneringen maken we heel vaak een compleet verkeerd plaatje en trekken dan verkeerde conclusies. Veel verwarring kun je voorkomen door bij alles bewust stil te staan. Neem daar dus de tijd voor!”

Hoofd- en bijzaken onderscheiden
(Joke) “We kunnen ons gemakkelijk verliezen en vinden alles belangrijk! Daarom is het van het allergrootste belang jezelf een doel te stellen. Lijstjes maken is dan een heel handig hulpmiddel – MindMappen het moderne equivalent daarvan. Het belangrijkste zet je bovenaan en alles hierna in kleine stapjes. Als je dan iets hebt afgewerkt, kun je het doorschrappen!”

Hulp vragen
Bovenstaande onhandigheden verdoezelen beelddenkers vaak. Ze generen zich ervoor. En toch, als ze verstandig zijn zoeken ze hulp waardoor veel stress- en faalmomenten vermeden kunnen worden!

En dat was het precies wat Fransje deed, onze lerares Engels uit vorige hoofdstukken. Ze staat nu toch weer ingeroosterd voor het schooljaar 2013-2014, ondanks de nog zeer recente tegenwerking van haar leidinggevende. Zij riep immers bijtijds hulp in!

Fransje met Amerikaanse vriend

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

1 Response to Tot bloei brengen (3)

  1. Jeanette says:

    Sinds kort werkt de volgende “truc” bij mij fantastisch! Ik heb mijn coach (geweten), letterlijk buiten mijzelf geplaatst en als een klein persoontje op mijn schouder gezet. Deze symbolisch ingreep is net genoeg om bewuster te zijn van de denkprocessen die zich anders te onbewust in mijn hoofd afspelen, waardoor het me steeds beter lukt om mezelf net op tijd te corrigeren. De kleine Jeanette fluistert bijvoorbeeld in mijn oor: “Nee, Jeanette, dit is geen aanval, je hoeft niet meteen je standpunt te verdedigen, hier staat een collega met een waardevolle tip. Daarom hoef je alleen te zeggen wat jij met die tip kan”.
    Mijn antwoord begint nu niet meer met “Ja maar”, maar met “Begrijp ik het goed dat …?” (je vorige tip) en dat levert echt andere, betere dialogen op.
    Wellicht is deze tip ook bruikbaar voor andere beelddenkers.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *