Sfeergevoelig

Veldboeket

Veldboeket
Rolf, onze beelddenker uit het eerste hoofdstuk, gaat naar het verpleeghuis om een dorpsgenoot te bezoeken, een oudere dame die niet meer kan praten, noch lopen. Een moeilijke opdracht als je weet dat hij haar nauwelijks heeft gekend uit de periode voor haar beroerte.
Op haar kamer aangekomen babbelt hij het een en ander en stelt haar voor om naar buiten te gaan vanwege het mooie weer. Van haar gezicht leest hij af dat ze het een goed idee vindt. In de rolstoel rijdt Rolf haar naar buiten en babbelt hij verder. Zijn oog valt op de veldbloemen in de berm en vraagt haar of zij het leuk vindt als hij een boeketje zou plukken. Opnieuw straalt ze en zo gebeurt het. Een veldboeketje op haar kamer helpt haar later om zich dit samenzijn te herinneren.
Invoelend en meevoelend is Rolf in staat geweest dit bezoek tot een succes te maken.

Sociaal bewogen
Het snelle, in één oogopslag overzien van een situatie, gecombineerd met een veelal grote gevoeligheid, sociale intelligentie en betrokkenheid, maken dat beelddenkers sfeergevoelig zijn, in veel gevallen sfeerscheppend.

Intuïtieve begaafdheid
Zo lees ik in een uitstekende brochure over beelddenken over hun sociale bewogenheid: “Beelddenkers zijn echte voelers. Ten aanzien van nog onbekende personen kunnen ze heel snel invoelen c.q. screenen of iemand betrouwbaar en “echt” is of niet. Het contact voelt goed of het voelt niet goed en als het niet goed voelt, kun je contact wel vergeten.
Dit gegeven wil ik graag kenmerken als een gave, namelijk die van intuïtieve begaafdheid. Wanneer er bijvoorbeeld in de klas een rotsfeer hangt, blokkeert zo’n leerling. Wanneer een kind straf krijgt, dan voelt de beelddenker dit ook. Ze zullen algauw proberen een ander te troosten.”

Geen woorden bij het gevoel
Elke gave heeft echter een schaduwzijde, schrijft zij verder. “U kunt zich voorstellen dat dit soms belastend is voor het kind, temeer omdat een beelddenkend kind moeite kan hebben met het verwoorden van het gevoel.
Afhankelijk van de geboden begeleiding kunnen daarom fysieke klachten ontstaan, zoals buikpijn, vaker ziek zijn, vermoeidheid en dergelijke. Dit is ook niet verwonderlijk als je kijkt naar de energie die ze moeten stoppen in het continu vertalen van talige informatie naar beeldinformatie en andersom.” (Uit Drs T.A.A.M. Prinssen: “Wat is beelddenken en hoe ga je ermee om”, te bestellen per e-mail: dprinssen@xs4all.nl)

Sfeerscheppers
Als ze van tekenen houden, let dan eens op de subtiele wijze waarop zij sfeer weten aan te geven. Als ze verbaal begaafd zijn behoren zij vaak tot de beste verhalenvertellers, juist vanwege deze sfeertekeningen.
Organiseren ze een feestje, dan blijkt dat ze aan alles hebben gedacht. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar ze zorgen er ook voor dat iedereen tot zijn recht kan komen.
Sommige beelddenkers verkiezen liever een positie op de achtergrond. Toch zullen zij dan als eersten aanvoelen wanneer iemand een muurbloempje dreigt te worden om hier dan vervolgens iets aan te doen. Subtiel, invoelend en meevoelend.

Volgende hoofdstukken: 16.Verbonden met de natuur, 17.Praktisch, 18.Doorzetter, 19.Avontuurlijk , 20.Uitgesproken, 21.Inventief, 22.Grappig, 23.Energiek, 24.Intuïtief, 25.Spiritueel, 26.Inspirerend, 27.Betrokken, 28.Gevoelig voor schoonheid, 29.Veelal bescheiden, 30.Verhalenverzamelaar

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *