Bevlogen

bevlogen-logo zonder tekst

BEVLOGEN, EEN BEELDDENKER IN ZICHT !

Een weblog over dertig positieve kanten van dyslectici, adhd’ers en een onbekend groot aantal familieleden van hen zonder enige diagnose. Heel veel kenmerken hebben deze mensen met elkaar gemeen. Daarom horen zij meestal allemaal tot het type mens dat veelal met de term “beelddenker” oftewel “analoog denker” wordt omschreven.

Worteltjessoep en pompoenpuree
Nou, je moet haar niet teveel voor de voeten lopen als ze bezig is een lekker maaltje te maken. Ze verdwijnt dan helemaal in haar worteltjessoep met anijs!
Dan proeft en keurt ze deze van binnenuit om te achterhalen wat nog ontbreekt. Het moet een kleurrijk, origineel en geurend brouwseltje worden, en ook nog eens tongstrelend in de meest letterlijke zin: voelt de textuur ervan ook goed aan in de mond? Tegelijkertijd maakt zij zich druk over haar pompoenpuree. Enthousiast, vol passie, positieve nervositeit en energie.

Val haar op dat moment alleen niet lastig met vragen! Dat vraagt nu teveel denkwerk. Zij moet immers eerst de plaatjes van de woorden in haar hoofd omzetten in begrijpelijke taal. En dat kost normaal al tijd, maar nu is dat toch echt teveel. Maar, erger nog, ze hoort de woorden niet eens, of slecht. Haar oren staan even niet op de stand van luisteren. Op dat moment is zij alleen nog maar worteltjessoep en pompoenpuree! Zo gaat dat dus bij beelddenkers!

Als de melk overkookt
Misschien dat de bevlogenheid van Rolf (67) wat sneller wordt herkend als hij voor zijn computer zit. Met de tong uit de mond worden heftig de woorden ingeklopt. Hij ergert zich mateloos en hardop als hij weer eens een foutje maakt, en is zich in het geheel niet bewust van de aanwezigheid van iemand anders in de kamer. Op een vraag antwoordt hij werktuigelijk met een “ja”. Hij verliest zich volledig in de tijd en ontwaakt pas uit deze hyperfocus, dit bijna hypnotische proces, wanneer de melk overkookt waarover hij de wacht zou houden.

Over de lastige kanten van deze aanleg is al veel gepubliceerd. Ik denk dan aan zogenaamde “stoornissen” als Dyslexie, Dyspraxie, AD(H)D, Dyscalculie of ASS (Autisme Spectrum Stoornis)
Een veel grotere groep binnen deze familie vertoont verschijnselen die hier soms op lijken, maar die alleen nooit leiden tot een diagnosestelling. Zij redden het meestal wel, maar stoeien wel vaak met faalangst of een negatief zelfbeeld.

Twintig jaar professioneel begeleiden van dit type mens heeft mij tot de conclusie gebracht dat er verrassende resultaten zijn te behalen wanneer deze mensen worden omgeven door een combinatie van degelijke kennis over beelddenken en positieve feedback. Concreet denk ik dan aan resultaten als persoonlijke groei, zelfredzaamheid en geluk binnen het gezin.

Om deze grote groep van beelddenkers nu eens voornamelijk vanuit hun positieve eigenschappen te beschrijven is dit weblog geschreven.

Volgende hoofdstukken:
2.Beeldend, 3.Associatief, 4.Dromer, 5.Contextdenker, 6.Snel, 7.Soms talig, soms niet, 8.Creatief, 9.Altijd bezig, 10.Gevoelig, 11.Nieuwsgierig, 12.Speels, 13.Impulsief, 14.Tijdloos, 15.Sfeergevoelig, 16.Verbonden met de natuur, 17.Praktisch, 18.Doorzetter, 19.Avontuurlijk , 20.Uitgesproken, 21.Inventief, 22.Grappig, 23.Energiek, 24.Intuïtief, 25.Spiritueel, 26.Inspirerend, 27.Betrokken, 28.Gevoelig voor schoonheid, 29.Veelal bescheiden, 30.Verhalenverzamelaar

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *