Hoogbegaafdheid en beelddenken (1)

——————————————————————————————————————————————
Vanwege grote belangstelling was er op de Volksuniversiteit te Zevenaar een tweede serie interactieve workshops over beelddenken. Ben je benieuwd naar de reacties van de deelnemers? Klik dan hier.——————————————————————————————————————————————
Van twee walletjes eten
In de loop van mijn leven heb ik veel hoogbegaafden ontmoet. Sinds enige tijd begrijp ik dat deze mensen vanwege hun intelligentie in staat zijn om ‘van twee walletjes te eten’. Naast het aangeboren beelddenken hebben zij zich namelijk ook het lineaire denken eigengemaakt. En dat is handig in een maatschappij die dominant is afgesteld op lineair denken.

Aanvankelijk gefrustreerd
Toch is bij de meeste hoogbegaafden dit proces van aanpassen slechts geleidelijk tot stand gekomen. En, niet te vergeten, met vallen en opstaan. Hoogbegaafde kinderen hebben op school namelijk meestal alleen maar last van hun anders-zijn.
Faalangst en perfectionisme spelen hun parten. Daarnaast worden ze er niet genoeg uitgedaagd waardoor zij hun motivatie kwijtraken om hun best te doen. Bovendien worden ze erg vaak gepest omdat mensen(-kinderen) het nu eenmaal slecht kunnen verdragen dat je sneller bent, intelligenter of creatiever. Door dit alles komen hoogbegaafde kinderen in een vicieuze cirkel terecht waarin zij rollen van de ene onzekerheid in de andere. Het kan dan zelfs zover komen dat ze de lesstof niet meer opnemen of vasthouden. Dat noemen we ‘onderpresteren’.

Het nut begrijpen van leerstof
Ach, leerden leerkrachten maar dat zij deze kinderen eerst het nut moeten laten inzien van zogenaamd ‘stomme’ leerstof. Dit geldt overigens voor alle beelddenkers. Zij hebben nu eenmaal een andere leerstijl en hebben het daarom nodig om eerst het geheel van de stof te kunnen overzien voordat zij zich storten op de details. Op school gebeurt dat niet.
Kinderen motiveren tot leren houdt daarom ook in dat je hun vraag beantwoordt naar het nut ervan.
Ach, werd hen in de brugklas maar eens verteld waarom grammatica handig is om de vreemde talen sneller onder de knie te krijgen!

Jelle
Zo vertelde onlangs een moeder mij het volgende over haar hoogbegaafde Jelle: “Hij zoekt hulp bij spelling, plannen en bij teksten lezen. Daarnaast heeft hij moeite om vragen te bedenken die daarbij moeten worden gemaakt. Hij wil ook leren om betere samenvattingen te maken. Hij is goed in het maken van mindmaps, maar hoe hij de stof vervolgens moet leren op basis daarvan, is hem een raadsel.” Zij hoopte dat ik hem zou helpen daarin.

Trial and error
Maar het feest ging niet door omdat moeder en zoonlief verwikkeld raakten in geruzie. Zij maakte zich druk over zijn onwil om te oefenen, hij over haar gezeur. Daarom schreef ik haar: “Je zoon zal ongetwijfeld aan het puberen zijn. Weet echter dit: als beelddenker leer je eigenlijk uitsluitend (…) door ‘trial and error’, door ervaringen van flink op je neus vallen en dan weer opstaan. Dus: wees niet wanhopig, noch boos op jezelf. Je zoon gaat er echt wel komen, hij heeft immers veel in huis. Zichzelf tegenkomen op een teleurstellende manier is voor hem waarschijnlijk een nieuwe ervaring. Wees daarom blij als het zover is!”

Laatbloeiers
Meestal komen zij pas later tot bloei als zij qua persoonlijkheid sterker zijn komen te staan. Zij ontmoeten immers veel weerstand vanwege hun anders-zijn. Beelddenkers zijn misschien om die reden heel vaak laatbloeiers, ook de wat minder hoog begaafden!

(Wordt vervolgd)

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *