Stress op het werk (3)

———————————————————————————————————————————————-
NIEUWS: Vanwege grote belangstelling komt er heel binnenkort op de Volksuniversiteit te Zevenaar opnieuw een serie interactieve workshops over beelddenken bestaande uit drie avonden: 17, 24 januari en 7 februari 2017 (19:30-21:30 uur). Ben je benieuwd naar de reacties van deelnemers van de eerste serie? Klik dan hier.
———————————————————————————————————————————————–

De keerzijde van oplossingsgerichtheid
De meeste beelddenkers zijn onwaarschijnlijk goede probleemoplossers. Maar de mogelijkheid om oplossingen aan te dragen is helaas niet altijd voor handen.
Als je weet dat beelddenkers daarnaast een rijk gevoelsleven hebben waarbij onrecht hen vaak dieper raakt dan anderen, kun je je voorstellen dat er omstandigheden zijn die hen diep ongelukkig kunnen maken.
Zo kan ik soms zomaar een black-out krijgen als mij plotseling om mijn telefoonnummer wordt gevraagd. Dan haal ik de cijfers door elkaar. Veel ernstiger wordt het als mij onrecht wordt aangedaan. Toch raak ik pas echt uit mijn evenwicht als ik onmachtig moet toezien hoe anderen onrecht lijden, als mijn oplossingsgerichtheid het dus aflegt.
Een dergelijke situatie doet zich gemakkelijk voor tussen collega’s. Bij beelddenkers kan dat voor veel extra stress zorgen.

Praktische hulpmiddelen
Wat gebeurt er als mensen geconfronteerd worden met heftige emoties? Twee uitersten: ofwel zij verdringen die, ofwel zij raken erdoor overspoeld, denken erin te verdrinken.

Het goede nieuws is: je hoeft er niet voor weg te lopen en je hoeft er ook niet in te verdrinken! Er is een tussenweg!
Zo is er de Focusmethode van Eugene Gendlin die je helpt om uit emotionele stormen te geraken. Deze methode voorkomt zelfs dat je erin terechtkomt. Het heilzame proces daarvan begint al zodra je andere woorden gaat gebruiken voor je emoties: “Iets in mij is razend” in plaats van “Ik ben razend”. In plaats van je geheel te identificeren met je gevoel verleg je je focus naar een plek in je lijf. In je lijf kun je vervolgens ook een plekje zoeken waar het goed toeven is. En vandaar uit kun je leren om (als het ware) een gesprek aan te gaan met die ‘iets in jou die razend is’ zodat je er beter mee leert omgaan.
Wat de Focusmethode extra belangrijk maakt, is dat beelddenkers hierdoor relatief gemakkelijk uit hun hoofd vandaan komen, uit die wirwar van over elkaar heen tuimelende gedachtes. Zo’n verwoede gedachtenstorm behoort immers tot een van de meest kenmerkende eigenschappen van beelddenkers. Zij zijn altijd druk met denken.
mindmap-blog-januari-2017Hiernaast helpt het om via een Mindmap taal te leren geven aan frustraties of andere gevoelens.
Een Mindmap lees je als de klok en je begint bij 5 over 12. Eerst ga je bij jezelf onderzoeken bij wie bepaalde negatieve gevoelens zich voordoen, wat er dan gebeurt (in de situatie én in jezelf). Vervolgens bekijk je waar die zich voordoen (een plek op je werk én een plek in je lijf) en wanneer precies.
Dus met behulp van vier w’s onderzoek je dit alles. Met als uiterst belangrijke toevoeging het hoe, de vraag hoe je dit denkt te gaan tackelen.

Voor sommige beelddenkers kan het ook nuttig zijn om een grotere vaardigheid te ontwikkelen om eigen gevoelens te benoemen. Op internet zijn er heel wat gevoelslijsten te vinden die je daarbij kunnen helpen. Tot slot kun je je ook nog bekwamen in gesprekstechnieken, vanuit dat veilige plekje in je lijf dat de Focusmethode je aanreikt. Geen boosheid meer waar je in gevangen raakt! Meer hierover in Zevenaar.

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *