Stress op het werk (2)

——————————————————————————————————————————————
NIEUWS: Vanwege grote belangstelling komt er in het nieuwe jaar op de Volksuniversiteit te Zevenaar opnieuw een serie interactieve workshops over beelddenken bestaande uit drie avonden: 17, 24 januari en 7 februari 2017 (19:30-21:30 uur). Ben je benieuwd naar de reacties van de deelnemers van de eerste serie? Klik dan hier.——————————————————————————————————————————————
Grenzen stellen
“Naast creativiteit en simultaan denken, is de beelddenker veelal begiftigd met een groot inlevingsvermogen”, schreef ik in het vorige blog. “En dat zorgt dat hij zich gemakkelijk over zijn grenzen laat trekken”.

Ach, keken we maar beter naar onze viervoeters, hoe die hun grenzen stellen ten opzichte van collega’s! Zie je ze denken: zit er agressie in de ander? Ziet de ander wel hoe belangrijk ik ben? Ruikt die ander wel lekker?
Maar helaas, ons menselijk sociaal gedrag houdt zich voornamelijk bezig met de eerste twee vragen… Tja, en, zolang wij als beelddenker onszelf geen machogedrag hebben aangemeten (ook sommige vrouwen doen dit uitstekend), komen veel beelddenkers geregeld in de problemen! Want, ofwel de collega kan het niet hebben dat de beelddenker creatiever is dan hij, of hij ergert zich aan diens impulsieve invallen of chaotisch overkomende denkbeelden. Of misschien aan het tegenovergestelde daarvan: zijn teruggetrokken gedrag met af en toe een volkomen onverwachte ontlading van boosheid of verdriet.

Knoop in haar maag
Zo sprak ik onlangs Frida die een knoop in haar maag krijgt zodra zij het heeft over haar collega. Beiden hebben een baan in de activiteitenbegeleiding, een tak van sport waar Frida echt op haar plaats is omdat zij daar haar creativiteit kwijt kan. Maar haar collega remt alles af wat zij voorstelt en zet haar ten overstaan van anderen denigrerend weg als een minderwaardig persoon. Frida klapt daarvan dicht en is op dit moment op haar werk behoorlijk gestrest aan het raken.

Taal leren geven aan frustraties
Als je als beelddenker gaat inzien dat je een groot inlevingsvermogen hebt vergeleken bij anderen, betekent dit ook dat je gaat begrijpen dat je gevoeliger bent dan anderen om je heen. Dit te weten, helpt. Vooral vanuit de positieve kant: de harde wereld snakt immers naar gevoelige mensen!
Maar onze valkuil is dat wij die gevoeligheid ook inzetten als wijzelf geraakt worden. En dat is nu juist niet verstandig.

Het probleem zit hem namelijk hierin dat onze heftige reactie (ook die van dichtklappen) heel vaak voortkomt uit onze vroegste ervaringen.
Zo bleek ik zelf al jong behoorlijk creatief. (Alleen in de ogen van anderen, zelf besefte ik dat nog niet.) Ik herinner mij dat een onbekend gebleven klasgenootje mijn eigenhandig gesmokte poppenjurkje doormidden had geknipt. Ik was daar diep verdrietig over.
Als kind had ik nog niet in de gaten hoe het mechanisme van jaloezie in elkaar steekt. Maar nu zeg ik dat jaloezie misschien wel de belangrijkste reden is geweest dat sterke meiden mij na school regelmatig opwachtten. Ik durfde de confrontatie niet met hen aan en zocht daarom altijd angstig naar een omweg om zonder klappen toch thuis te komen.

Oude patronen doorbreken?
Maar dat was vroeger, kun je zeggen. Maar ik ga nog steeds niet van harte de confrontatie aan. In mijn omgang met anderen is dit overlevingsmechanisme nu eenmaal sterk verankerd.
Intussen heb ik echter wel taal leren geven aan onrecht dat mij overkomt. En mijn pogingen om niet meer van mijn hart een moordkuil te maken, raken ook steeds meer ingeoefend waardoor die soms ook werkelijk effect sorteren. Hiernaast heb ik mij bekwaamd in het inoefenen van gesprekstechnieken. Ik heb in conflictsituaties bepaalde effectief gebleken omgangsvormen bewust weten toe te passen zoals het uit de weg gaan van zogenaamde ik-boodschappen als “Ik vind dat jij….” Daarover meer in het volgende blog en in de komende workshops.

About Pien

In de zelfkenniswerkplaats van Pien helpt de zelfkennismethode (ZKM) op weg naar dichterbij
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *